201701.23
Off
1

Een compliment geven? Doen!

by in Blog

Een compliment geven? Doen!

Een compliment geven aan een ander: heeft u dat vandaag al een keer gedaan?

Complimenten uitdelen gebeurt gewoonlijk niet al teveel. Zelf zou ik ook wel eens wat vaker een compliment kunnen geven aan de mensen om mij heen. Iedereen heeft immers erkenning en waardering nodig.

Zo wil ook elk persoon ervaren dat zijn werk er toe doet in de ogen van zijn collega’s en leidinggevende en dat zij hem van belang vinden. Hij of zij wil gezien worden en zich door hen geaccepteerd voelen. Onderlinge waardering motiveert teams, stimuleert samenwerking en draagt bij aan werkplezier. Dat pleit ervoor om veel vaker complimenten te geven.

We denken er echter meestal niet aan terwijl het zeker de moeite loont, want een persoonlijk compliment kost niets en heeft over het algemeen toch een groot positief gevolg.

Maar waaraan moet een goed compliment voldoen en hoe geef je dat op een effectieve manier?

Kenmerken van een compliment

Een compliment is:

  •  concreet en specifiek;
  •  oprecht gegeven
  •  persoonlijk.

Hoe geef je een compliment?

Met een compliment waardeert u de eigenschappen of gedrag van de ander en met een bedankje laat je vervolgens zien wat dat voor jou betekent.

Geef een compliment op een manier die bij de ontvanger past. Waardeer met name wat de ander zelf ook belangrijk vindt en waar hij trots op is. Zo heeft je compliment het grootste effect en dringt het extra goed door tot de ontvanger.

Het gebruik van veel woorden is vaak niet nodig. Zeg zo concreet mogelijk wát de ander zo goed gedaan heeft. Een gebaar kan daarbij heel effectief je waarderende woorden ondersteunen. Een glimlach doet vaak wonderen, maar ook een schouderklopje of een opgestoken duim kan heel effectief zijn.

Lichaamstaal kan echter multi-interpretabel zijn en kan dus verkeerd opgevat worden. Schat dus goed in, in welke situatie je deze gebaren gebruikt.

Tenslotte: meet een compliment niet te breed uit en zeg vooral geen ‘maar….’ achter het compliment‘. Wat je voor ‘maar’ zegt, is dan slechts een doekje voor het bloeden.

Als het goed is gaat u zich zelf ook prettiger voelen door het geven van complimenten, want: wie goed doet, goed ontmoet!

Mijn actie: Ik ga  vandaag  nog  minstens 1 persoon een compliment geven. Doet u mee?

Piet de Boer